tisdag 20 oktober 2009

Over the top

Det kraftiga hugget drev in ishackan djupt. Han kände efter så att den satt fast ordentligt innan han med fingertopparna drog sig upp mot det lilla utsprånget. Musklerna spändes till det yttersta. En svettdroppe letade sig fram över hans fårade ansikte och blev för en sekund hängande i skäggstubben på hans haka innan den fortsatte vidare de trehundra meterna ned till botten på ravinen. Han drog efter andan och segade sig upp de sista centimetrarna .

Utskottet var tillräckligt stort för att han skulle kunna vända sig om och sätta sig ned och vila. Hans fötter hängde nu fritt över kanten och där nere på botten av ravinen kunde han se sin hustru stå och blicka uppåt. Han tog av sina solglasögon och lossade vattenflaskan som hängde i en karbinhake i bältet. Han tog en djup kluck ur flaskan och just som han skulle skruva fast locket kände han den första skakningen. Han kände paniken sprida sig i kroppen samtidigt som han såg sin hustru vifta vilt med armarna långt därnere. Han vände blicken upp mot toppen av berget och såg hur en stor spricka hade slitits upp längs hela bergssidan. Snabbt slog han in ett par kilar i en spricka i berget intill hans högra arm, drog snabbt igenom ett rep och slog snabbt en knut och kände att den satt stadigt. Han vände sig om med ryggen mot stupet och skulle just böja att fira ned sig då ett lågt mullrande fick honom frysa till is. Berget var på väg att rämna.

Han lösgjorde sig från repet, blundade och lät sig själv falla baklänges rakt ner i avgrunden.

Medan han föll hörde han sin hustrus skrik:
”Ungar!! Nu kommer ni hit och städar ur eran garderoben genast!!”
”Det är ju ett berg av prylar härinne! Ni får en timme på er att sortera ut det ni ska ha kvar, resten lägger vi ut på auktion på nätet - idag!”

Sakta kravlade han ut ur garderoben, skakade av sig ett par stora rosa kaninöron som tillhörde någon gammal maskeradkostym, vilken säkerligen låg i någonstans djupt inne i högarna av gamla leksaker och prylar som hade av någon outgrundlig anledning samlats därinne. Medan han kröp vidare mumlade han tyst för sig själv något osammanhängande om semester, handgranater och indragna månadspengar.

Inga kommentarer: